Soep dankzij gemeente en Soupalicious

Gemeente Eindhoven heeft een Europese primeur: door een kom soep te bestellen in de bedrijfskantine ondersteunen de medewerkers van de gemeente de voedselbank in de stad met een gelijke hoeveelheid soep.

De gemeente Eindhoven heeft een Europese primeur: vanaf maandag 6 maart geeft iedere ambtenaar die een kom soep eet in een van de bedrijfsrestaurants automatisch ook een kom soep aan een klant van de Eindhovense voedselbank. Dit One for One-principe is een gevolg van een samenwerking met de sociale onderneming Soupalicious. Deze organisatie maakt gezonde, verse soepen en verkoopt deze aan bedrijven en instellingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Wethouder Mary-Ann Schreurs (duurzaamheid) nuttigde maandag het eerste kopje soep in het bedrijfsrestaurant in het Stadhuis. De soepen worden geproduceerd bij De Verspillingsfabriek in Veghel, die plek biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en gebruikt hiervoor uitsluitend verse, geredde groenten. Na enkele pilots is de gemeente Eindhoven de eerste organisatie die het principe inbedt in het reguliere aanbod van haar bedrijfsrestaurant.
Wekelijks schenkt de gemeente Eindhoven daarmee zo’n 400 literpakken vers ingevroren soep aan de Eindhovense voedselbank. De resterende behoefte van zo’n 100 liter per week hoopt Soupalicious nog met andere bedrijven uit de gemeente in te vullen. De Voedselbank Eindhoven is erg blij met het initiatief, zegt bestuurslid André Verschoor. “Wij geven wekelijks 500 voedselpakketten aan mensen die dit niet meer zelf kunnen betalen. De soepen van Soupalicious zijn daarbij van harte welkom!”.Karin van der Sande, hoofd facilitaire diensten van de gemeente Eindhoven, is enthousiast over de maatschappelijke impact en kwaliteit van de soepen; “Wij vinden dat we dit soort initiatieven moeten omarmen omdat hier iedereen bij wint”.

Bij de presentatie op het stadhuis van Eindhoven was ook Omroep Brabant aanwezig om een live radiorapportage te maken met de wethouder en met initiatiefnemer Milco Aarts en voedsellbank bestuurslid André Verschoor. Soupalicous maakte zelf ook een impressie met een kort filmpje; je vindt het hier.
Voedselbanken Nederland is partner in dit project. Voorzitter Leo Wijnbelt spreekt van een ‘uniek project in Europa’. “Als voedselbanken krijgen wij veel verse groente aangeboden Door er soep van te maken en deze in te vriezen, kunnen we het hele jaar door voedzame en gezonde producten aanbieden”..