Kinderen: Laat Ze Maar Lachen

Kinderen af en toe meenemen naar een wereld waarin ze plezier hebben. Dat is in het kort wat Stichting Laat Ze Maar Lachen doet.

Er zijn heel wat kinderen van 4 tot 12 jaar die er door hun thuissituatie nooit even uit kunnen. In Nederland - en Eindhoven is geen uitzondering- leeft ongeveer 10% van de kinderen en jongeren onder de armoedegrens.
Daarom organiseert stichting Laat Ze Maar Lachen we voor die kinderen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven eens per maand een uitje. Bijvoorbeeld naar een pretpark, een museum, een dierentuin, een voorstelling of een speeltuin.

Een paar voorbeelden. In oktober vorig jaar bezochten de kinderen theater De Schalm in Veldhoven waar ze een echt toneelstuk mochten opvoeren. Prachtig verkleed en als echte acteurs stonden ze op het podium! En daarna konden de kinderen echte politiewagens, brandweerwagens en ambulances van binnen en van buiten bekijken. Ze mochten zelfs even achterin de politiewagen zitten! Ook in februari waren de kinderen te gast in De Schalm. Deze keer voor een kijkje achter de schermen en daarna was het tijd voor een heerlijk maaltje met friet, appelmoes en kaassoufflés. Dat smaakte erg goed en toen was er een workshop “muziekkriebels”. De leukste en gekste bewegingen mochten gemaakt worden op vrolijke hits. Er was ruimte voor improvisatie en alle kids deden enthousiast mee. Ook de kisten met verkleedmateriaal kwamen eraan te pas. Clowns, kapiteins en deftige dames mochten zich vervolgens aan de groep presenteren. Dit zorgde voor een hoop plezier!

In april iets heel anders: Glowgolf. Het woord ‘glowgolf’ spreekt tot de verbeelding. Je stelt je voor dat er minigolf gespeeld wordt in een donkere ruimte in een omgeving waarin je je bevindt tussen allerlei fluorescerende beesten, zand- en ruimtekastelen. Dat beeld klopte een heel eind! We gingen met een grote groep enthousiaste kinderen en vrijwilligers op pad en mochten eerst aan een tafel gaan zitten met kleurplaten en -ja zeker- fluorescerende stiften. De meisjes gingen meteen aan de slag en voor de jongens waren de spelautomaten die ook in de ruimte aanwezig waren net wat interessanter. Voor ieder wat wils. Even later was het tijd voor een bord frietjes en snacks en ook aan ranja was geen gebrek. Na dat feestmaal mochten de eerste groepjes starten met glowgolf. De clubs waren gevuld met verf zodat ze goed zichtbaar waren en een bijpassend balletje maakte dat je klaar was voor het parcours. De wereld veranderde iedere paar ‘holes’ en dat was vooral voor de jonge kinderen heel leuk en spannend. Maar om eerlijk te zijn, ook de oudere kinderen en vrijwilligers vonden het bijzonder om steeds weer een nieuwe omgeving in te stappen met hun groepje.

We hopen dat Laat Ze Maar Lachen nog heel lang doorgaat met deze superleuke uitjes voor deze kinderen!