Voedselbrigade in 1e halfjaar van 2019

Je ziet ze vaak rijden: de wagens van de Voedselbank. Maar wat doen die nou eigenlijk?

Elke dag zijn ze op pad, de 15 chauffeurs van de Voedselbrigade van de Voedselbank. Het ophalen van voedsel is verrassend afwisselend, Soms betreft het acties van charitatieve instellingen of particuliere inzamelingen, soms bulkgoederen -zoals halvarine, melk, maaroni en rijst- die we konden aanschaffen uit de opbrengst van statiegeldacties bij diverse supermarkten. Ook zijn het wel eens restpartijn van diverse winkels. In al deze gevallen praten we over DKW (droge kruideniers waren) waarvan de houdbaarheid groot is.

Maar veel vaker en veel kritischer is de aanvoer van versproducten zoals zuivel, groenten, fruit en vlees. Zo leverde de monumentale Hoogstamboomgaard in Acht ons in de eerste helft van 2019 32 kratten (250 kg) appels. Van de Stadsakkers ontvingen we in dezelfde periode 1.293 kg aan groenten, fruit en aardappels.

Nog veel meer -zowel DKW als versproducten en (ingevroren) vlees- heeft de voedselbrigade opgehaald op hun dagelijkse ritten langs vestigingen van Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Plus en Jan Linders.
Bij deze supermarkten werd in totaal opgehaald:
- DKW (droge kruidenierdwaren): 1.750 kg
- Versproducten (groente, fruit en vlees): 3.700 kg
- Diepvriesproducten (oa. diepvriesvlees): 69.000 kg
Verder haalden de chauffeurs van de voedselbrigade bij andere leveranciers nog 116.235 kg DKW en versproducten op.

Alles opgeteld was de Voedselbrigade met hun dagelijkse ritten in het eerste halfjaar van 2019 goed voor 208.000 kg voedsel, dat in 24.000 kratten werd opgehaald.
Kanjers zijn het !