Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Voedselbank Eindhoven houdt zich aan de richtlijnen van Voedselbank Nederland
Regelmatig controleert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit bij onaangekondigde inspecties of voedselverwerkende organisaties zich aan de voorschriften houden. Dat geldt ook voor de voedselbanken in Nederland. Daardoor is gegarandeerd dat het voedsel van de voedselbank even veilig is als dat van de supermarkt.

Voorschriften houdbaarheidsdata
De Nederlandsen Voedsel en Waren Autoriteit heeft richtlijnen opgesteld waarbinnen charitatieve instellingen kunnen werken.
Het document is als PDF te openen: Richtlijnen NVWA 

De houdbaarheidsdatum: THT/TGT
Hoe lang het product houdbaar is, moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet geopend is, kunt u het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:

Te gebruiken tot (TGT)
Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat: ‘te gebruiken tot…’. Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken ‘tot en met’ de vermelde datum. ‘Te gebruiken tot’ betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. De TGT-datum is alleen haalbaar als het product door de verkoper en door u is bewaard volgens de instructies op de verpakking. Anders is de houdbaarheid korter. Zeker bij bederfelijke waren is het daarom goed kritisch te zijn op de verkoper. Let op zaken als: ziet de winkel er schoon en netjes uit, worden bederfelijke producten gekoeld bewaard en gaat de verkoper hygiënisch om met de levensmiddelen (bijvoorbeeld bij de slager)?

Ten minste houdbaar tot (THT)
Op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, koekjes en meel, staat ‘ten minste houdbaar tot’: de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. ‘Ten minste houdbaar tot’ wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar u zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Uiteraard ligt dit anders als het gaat om een meer bederfelijke product met een THT-datum, zoals melk of eieren. Bovendien geldt de houdbaarheidsdatum alleen als de verpakking niet open is geweest. 

Geopende producten (en producten zonder houdbaarheidsdatum)
Na opening van de verpakking is de voeding nog een beperkte tijd te gebruiken. Deze tijd is afhankelijk van het soort voedsel. de Stichting Voedingscentrum Nederland geeft hierover een publicatie uit. De Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vat e.e.a. handig samen.

N.B. Ontdooi vlees in de koelkast!
Laat vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg. Ontdooien in de magnetron kan ook als het gaat om kleinere stukken vlees. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron omdat de buitenkant dan gaart terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Deze informatie is overgenomen van Stichting Voedingscentrum Nederland (www.voedingscentrum.nl) U kunt bovenstaande teksten downloaden: TGT & THT regels en Bewaarwijzer
De Bewaarwijzer is ook als pdf-bestand beschikbaar en als (betaalde, uitgebreide) folder bij het voedingscentrum.
 

href="https://statcounter.com/" target="_blank"> class="statcounter"
src="https://c.statcounter.com/10932704/0/9534b1f7/1/"
alt="Web Analytics">